Magnetar UDP800 4K Blu-ray-speler review

Het merk Magnetar is misschien grotendeels onbekend, maar de eerste high-end schijfspinner is moeilijk te weerstaan, zegt Steve May

Toen ik luisterde naar de Schotse saxofonist Tommy Smith die funky jazz speelde op een afgestofte Super Audio-cd, viel het me op dat misschien wel de meest dwingende reden om te investeren in de Magnetar UDP800, een heerlijk goed gespecificeerde 4K Blu-ray-speler, niet voor zijn videoprestaties, die ongetwijfeld machtig zijn, maar zijn sublieme audio.

Deze BD-speler van audiofiele kwaliteit triggert mijn dopaminerge neuronen, en ik ben er dol op. Magnetar is een merk zonder trackrecord dat ik ken, maar dit old-school deck zou het vertrouwen in fysieke media voor zelfs de meest vervallen cinefielen wel eens kunnen herstellen.

Dus wie is in vredesnaam Magnetar? Welnu, het bedrijf is gevestigd in China, met Europese distributie verzorgd door Archisoft, de maker van de merken Reavon en Zappiti, en er kan enige overlap tussen beide zijn. De naaste concurrent van deze machine lijkt inderdaad de Reavon UBR-X200 te zijn, waarmee hij vele, vele overeenkomsten deelt, hoewel het geen kloon van dat model is. Momenteel heeft de UDP800 geen winkel in het VK, maar je kunt hem rechtstreeks in Frankrijk kopen voor € 1.599, met gratis verzending.

Zilver (schijf)servies
Beschikbaarheid is misschien beperkt, maar schijfcompatibiliteit is breed. Naast Ultra HD BD en Blu-ray discs speelt de UDP800 DVD, CD, Super Audio CD en DVD-Audio af. Het afspelen van dvd’s is uit de doos ontgrendeld en speelt zowel Regio 1- als Regio 2-schijven zonder problemen af ​​- mijn Amerikaanse dvd van Raiders of the Lost Ark draaide zoals gehoopt en zag er verrassend goed uit opgeschaald naar 4K. Het deck speelt ook muziek- en filmbestanden af ​​van aangesloten externe HDD-schijven; capaciteiten tot 16 TB worden ondersteund.

Dit is een zwaargewicht mededinger, zijn gewicht van 8 kg komt gedeeltelijk van zijn stevige voedingstransformator en opnieuw van een dubbellaags chassis met een 3 mm dikke stalen onderplaat voor verbeterde stijfheid. Het Magnetar-logo is in het dak van de metalen kast gestempeld. Ik heb de indruk dat deze machine nog jaren ijverig zijn werk zal doen. Als je een knappe AV-receiver hebt, is dit perfect partnermateriaal.

magnetar_blu-ray_UDP_800_inside

De vierlaagse printplaat van de UDP800, met dubbele Burr-Brown DAC-chips voor stereogeluid

De voorkant heeft een eersteklas haarlijnafwerking. Aan de ene kant van het centraal gemonteerde schijflademechanisme, verborgen achter een rubberen stop, bevindt zich een USB-mediapoort, terwijl aan de rechterkant een rij transportknoppen en een aan / uit-knop zit.

Aan de achterkant bevinden zich twee HDMI-uitgangen (één alleen audio), een USB v3.0-poort en twee digitale audio-uitgangen (één coaxiaal, één optisch). Er is geen Wi-Fi op deze speler, maar je krijgt wel een Ethernet-poort voor netwerkconnectiviteit en RS-232C voor systeemcontrole.

Evenwichtsoefening
De stereo analoge audio-uitgangen van de UDP800 dekken zowel RCA phono- als gebalanceerde XLR-opties, de laatste voor gebruik met compatibele hardware en de belofte van minder ruis en een aanzienlijke verbetering van de signaalkwaliteit. Een paar 32-bits, 192 kHz Burr-Brown PCM 1795 DAC’s verwerken tweekanaals analoge conversie. Chipwatchers willen misschien weten dat de UBR-X200 van Reavon hetzelfde silicium heeft gebruikt (plus een aparte Burr-Brown DAC voor multichannel), terwijl de oudere Oppo UDP-205 (zie HCC #281) ESS HyperStream ES9038PRO-apparaten gebruikte.

Uiteraard verwelkomen we zowel gebalanceerde als ongebalanceerde stereo analoge uitgangen, maar een volledige bank van 7.1 analoge uitgangen zou leuk zijn geweest gezien het prijskaartje hier. Voor deze auditie werd voornamelijk naar tweekanaals materiaal geluisterd met behulp van Chord Shawline stereo-interconnects, in een Marantz Cinema 50 AV-versterker, en meerkanaals audio werd geleverd via HDMI.

magnetar_blu-ray_UDP_800_rear

Analoge uitvoer is op zowel ongebalanceerde RCA als gebalanceerde XLR, maar er is geen optie voor meerdere kanalen

Probleemloos
De speler wordt geleverd met een bijna komisch drukke IR-afstandsbediening. Als je letterlijk elke menuoptie binnen handbereik wilt hebben, dan is deze toverstaf voor jou gemaakt. Gelukkig is de bruikbaarheid in de echte wereld probleemloos. Magnetar gebruikt een MediaTek SoC (met ondersteuning voor Dolby Vision en HDR10+, evenals Dolby Atmos en DTS:X meeslepende audio) en het menusysteem zal iedereen die eerder een Oppo heeft gebruikt bekend voorkomen. Tegen een sci-fi-achtergrond van sterren en planeten zijn tabbladen voor Foto, Muziek, Video, Netwerk en Instellingen, waarvan de laatste een HDR-uitvoer bevat die kan worden aangepast tussen HDR Auto, HDR of SDR, die alle HDR-inhoud converteert naar standaard dynamisch bereik, ogenschijnlijk om beter te passen bij een tv of (waarschijnlijker) projector.

Net als andere premium UHD-spelers heeft de UDP800 geen apps aan boord, hoewel je wel muziek- en videobestanden kunt afspelen vanaf een aangesloten USB-apparaat. Het identificeert ook alle opslagapparaten die u op uw LAN hebt, of het nu SMB of DMS is. Met een harde schijf aan de achterkant geparkeerd, kunt u de speler effectief gebruiken als de voorkant van een persoonlijke muziekjukebox voor verzamelde hi-res bestanden. De speler decodeert DSD naar DSD128 en meerkanaals DSD64, speelt 192kHz/24-bit PCM af en ondersteunt AIFF-, ALAC-, APE-, FLAC- en WAV-bestanden.

De laadtijden van schijven zijn normaal, met films die doorgaans in ongeveer 30 seconden van lade naar menu gaan. Operationeel geluid is laag. Er is het onvermijdelijke gezoem, maar niets dat je merkt bij bescheiden volumeniveaus. De beeldprestaties zijn uitstekend. Het deck geeft fijne details weer zonder tegenstrijdige ruis en weet nuance te vinden in bijna zwart. Guy Ritchie’s Sherlock Holmes (4K Blu-ray) opent met een actiescène die bij weinig licht wordt gepresenteerd, en Magnetars disc-spinner geeft alle slo-mo-slagen van de speurder met filmische flair weer. Een testschijf met beelden van glanzend gepolijste koperblazers vertoonde een geloofwaardige glans. Alles wat ik speelde zag er geweldig uit.

Het is snel duidelijk dat UHD Blu-ray nog steeds streamingdiensten overtreft als het gaat om algehele beeldgetrouwheid. Het formaat streamt inhoud veel sneller van de schijf dan je van een Netflix-server zult zien. SVoD-services streamen doorgaans 4K met een bitsnelheid tussen 10 en 26 Mbps, hoewel AppleTV+ hoger aanhaalt. Ultra HD Blu-ray kan gemiddeld tussen de 60 en 80 Mbps halen, met zelfs nog hogere pieken (afhankelijk van schijfcapaciteit en codering). Deze cijfers weerspiegelen duidelijk niet de verbeteringen die worden aangebracht aan streaming codecs, maar subjectieve verschillen blijven duidelijk op grotere schermen en projectiesystemen.

magnetar_blu-ray_UDP_800_angle

Het dubbellaagse zwart metalen chassis van de UDP800 is versterkt door een stalen onderplaat

Rot op, Tommy
Maar hoe goed de videoprestaties van de UDP800 ook zijn, het is gewoon hoe prachtig het klinkt dat me ervan overtuigt dat dit een waardige investering is.

Die Tommy Smith SACD (Blue Smith), een DSD-codering van een direct-naar-analoog bandopname gemaakt in 1999, is adembenemend in zijn mix van detail en openheid. Een 192kHz/24-bits dvd-audioweergave van Johannes Brahms’ ‘Ballade in G Minor’, voor piano (Claudio Records), heeft een bijna driedimensionale diepte, zachte nagalm die ruimtelijke schaal toevoegt aan de opname.

Uiteraard kunnen Dolby Atmos- en DTS:X-streams over HDMI fenomenaal klinken. Even terzijde, de Dolby Digital 5.1-soundmix op mijn R1 Raiders of the Lost Ark-dvd was ook belachelijk goed, dankzij de geweldige dynamiek. Voordat je je oude dvd-collectie weggooit, wil je die schijven misschien nog een keer beluisteren…

Ik ben een gelovige
Net als vinyl lijkt Blu-ray een veerkrachtiger formaat te worden dan velen aan het begin van de streamingboom hadden voorspeld, en een investering in hoogwaardige hardware zoals de UDP800 van Magnetar lijkt steeds meer een slimme aankoop voor degenen onder ons met grote schijf. collecties, of het nu gaat om cd, dvd of 4K Blu-ray. Bouw, specificatie en prestaties zijn formidabel. Als je in fysieke media gelooft, zal het je niet teleurstellen. Koop de UDP800 en ik durf te wedden dat je voor je het weet online sites en platenzaken afspeurt naar obscure releases op allerlei glimmende schotels. Net als Indiana Jones.


HCC-uitspraak: 5/5

Magnetar UDP800

Prijs: € 1.599


Wij zeggen: Deze enorm indrukwekkende disc-spinner zal je enthousiasme voor fysieke media nieuw leven inblazen. De audio- en videokwaliteit is uitstekend en de bouwkwaliteit is onverslaanbaar.


Specificaties

3D: Ja UltraHD: Ja HDR: Ja. HDR10; Dolby Visie; HDR10+ opschaling: Ja. 2.160 p Multiregio: Nr. Regio B BD (maar regiovrije dvd) HDMI: Ja. 2 x uitgangen (één alleen audio) Meerkanaals analoge uitgang: Nee Digitale audio-uitgang: Ja. 1 x optische digitale audio; 1 x coaxiale digitale audio Ethernet: Ja Ingebouwde Wi-Fi: Nee SACD/DVD-A: Ja/Ja Dimensies: 430 (b) x 90 (h) x 300 (d) mm Gewicht: 8kg

Functies: Gebalanceerde XLR en RCA stereo analoge uitgangen; 2 x USB-poorten; RS-232-besturingspoort; DLNA-media afspelen; speciale stereo-DAC; audiodecodering naar 7.1-kanaals PCM, 5.1-kanaals DSD; HDR-naar-SDR-conversie; Pure Audio-modus

Bluetooth-speaker.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart