LG OLED65G3 4K OLED TV test

LG’s eerste ‘Micro Lens Array’ OLED is een verbluffend mooie flatscreen, zegt Steve May

Om Robin Williams in Good Will Hunting te citeren: ‘Dames en heren, we zijn in de aanwezigheid van grootsheid!’ Het mooiste LG Display OLED-scherm dat ik in meer dan tien jaar onderzoek heb gezien, de 65G3 is alles wat ik verlang van een OLED-tv: perfect zwart, subliem bijna-schaduwdetail, rijke kleurprestaties en toekomstbestendige connectiviteit voor gaming (of zoals dichtbij, zoals je waarschijnlijk zult vinden in 2023).

Het verhaal, gevolgd op de CES van dit jaar, is dat de G3 de eerste LG-tv is die gebruik maakt van een MLA-paneel (Micro Lens Array). Deze nieuwe iteratie van OLED, gemaakt door paneel-beater LG Display, heeft een vel met kleine lenzen om de lichtopbrengst beter te focussen en daardoor eerder verspilde verlichting te verminderen. Op de G3 wordt dit aangevuld met fascinerende extra technologie, op de markt gebracht als Brightness Booster Max.

Een combinatie van geavanceerde helderheidsverhogende algoritmen, mogelijk gemaakt door de almachtige a9 AI-processor Gen6 van de set, plus ‘Light Control Architecture’, wat in feite een hardware-koellichaam is, creëert meer hoofdruimte voor helderdere piekwittinten. Deze G3 is daarom 70 procent helderder dan een standaard (niet EVO) LG B OLED-model – en dat alles zonder een boete op het gebied van energieverbruik.

Een andere upgrade is de toepassing van een nieuwe anti-reflecterende schermcoating die een deel van de stress uit de plaatsing van de kamer zou kunnen halen. LG beoordeelt dit paneel als ongeveer 25 procent minder reflecterend dan het C2-model van vorig jaar.

Hand in hand gaan met deze nieuwe technische trucs is een slim (en slank) fysiek ontwerp, zij het met een voorbehoud. Net als bij de modellen uit de G-serie van de Zuid-Koreaanse reus, is wandmontage de standaardoptie. Een meegeleverde, op maat gemaakte plaat past in een uitsparing in het achterpaneel van de tv, zodat de platte achterkant vlak tegen de muur kan komen te liggen. Er is geen voetstuk meegeleverd, maar er kan er een worden gekocht als een optionele extra.

LG_G3_OLED_review_2

LG verkoopt zijn soundbarsysteem uit de G-serie dat past bij zijn G3 OLED aan de muur

De connectiviteit is bovengemiddeld, met vier HDMI-poorten die allemaal geschikt zijn voor 4K/120Hz, en met eARC op HDMI 2. Deze voorziening maakt de G3 een solide optie voor consolegamers, vooral omdat er ook AMD FreeSync Premium en Nvidia G-Sync VRR-ondersteuning is, plus een Game Optimizer-menu dat alle belangrijke spelinstellingen groepeert. De latentie is ook prima: ik heb een invoervertraging gemeten van 12,9 ms (1080/60) in de spelmodus, goed genoeg voor FPS-toernooien.

Schijn een licht
De G3 is verkrijgbaar in vier schermformaten. Naast de 65-incher op onze testbank zijn er 55in, 77in en 83in iteraties. Als u de 83-inch set wilt kopen, houd er dan rekening mee dat dit specifieke model ‘slechts’ 30 procent helderder is, omdat het een ander (niet-Micro Lens Array) paneel gebruikt.

De voordelen van het hardware-ontwerp van de G3 zijn meteen duidelijk. Beelden zijn stralend en niet alleen HDR-pieken profiteren, het hele beeldniveau krijgt een boost. Regulier SDR-materiaal heeft een verbeterde impact. Blu-rays zien eruit alsof ze zijn geremasterd.

Dus hoe helder kan de G3 worden? Heel, zoals het gebeurt. Ik heb de maximale HDR-helderheid gemeten bij 1.270 nits met een venster van 5 procent, en iets minder met een patch van 10 procent, via de standaardbeeldmodus van LG, rechtstreeks uit de doos. Dit vertaalt zich in intense spiegelende highlights en bijna driedimensionale diepte. Er is ook geen verlies aan finesse op zwartniveau. Pure zwarttinten blijven pekachtig, met moeiteloze schaduwgradaties.

De levendigheid van de kleuren is ook sensationeel. Er is een diepte van tint op het scherm die prachtig is, en voorverkiezingen springen van het scherm zonder er ooit oververzadigd uit te zien. LG vertelt me ​​​​dat dit het resultaat is van nieuwe firmware in plaats van een wijziging in de OLED-implementatie met witte pixels.

Opwindend
Een van mijn favoriete sequenties om kleur, contrast en HDR-effecten te laten zien, is de confrontatie op Times Square tussen Electro en Spider-Man The Amazing Spider-Man 2 (4K Blu-ray), en ik heb het er nog nooit zo opwindend uitgezien als op de OLED65G3. In Cinema-modus toont het scherm een ​​symfonie van heldere vonken, levendig neon en dynamische explosies. Idem de climaxconfrontatie van de film in de Power Station; geen enkele andere Spidey-film gebruikt HDR zo effectief, en deze 4K-schijf moedigt de OLED65G3 echt aan om te schitteren.

Omdat dit een LG-model is, is het niet geschikt voor HDR10+-materiaal (met name gevonden op Prime Video en sommige 4K Blu-rays), maar is het natuurlijk handig met HDR10, HLG en Dolby Vision (inclusief Dolby Vision IQ) , plus de Filmmaker-modus van de UHD Alliance.

LG_G3_OLED_review_3

De tv is de eerste met het nieuwe Micro Lens Array (MLA) paneelontwerp van LG Display

De bewegingsafvlakkingsopties van de tv zijn gevarieerd en over het algemeen indrukwekkend. Keuzes zijn onder meer Natuurlijk, Vloeiend en een instelbare gebruikersinstelling met de-judder en de-blur, maar voor films viel ik op de Trumotion Cinematic Movement-modus, die een filmische esthetiek behoudt – en uitstekende 4K-scherpte – maar trillingen bestrijdt.

Slimme revisie
Het is niet alleen het paneel dat is vernieuwd, want LG heeft zijn WebOS-platform voor 2023 herwerkt. De gebruikersinterface is nu een ontwerp van twee pagina’s, met geneste mappen voor inhoud. Dit betekent geen eindeloos scrollen, minder miniaturen en ogenschijnlijk snellere navigatie. Hoewel het een slim idee kan zijn om over te stappen van speciale contentrails naar zogenaamde Quick Cards, die verschillende apps verzamelen, zijn er verborgen functionaliteit en functies waarvoor je een spiekbriefje nodig hebt om toegang te krijgen, dus ik denk niet dat deze nieuwe iteratie is bijzonder intuïtief. Er is echter potentieel voor maatwerk, dus u kunt prioriteit geven aan de instellingen die u het meest gebruikt.

Een Freeview Play terrestrische tuner (er is ook een satelliettuner voor schoteldiva’s), zorgt ervoor dat er geen tekort is aan inhaal-tv-services. Het WebOS-platform is eveneens rijk aan streamingdiensten, dus aan al uw kijkbehoeften moet worden voldaan.

Er werkt veel AI achter het glas van de G3, mogelijk gemaakt door het nieuwe verwerkingssilicium, en dit wordt gebruikt om zowel beeld- als geluidsprestaties te verbeteren. Audiobronnen kunnen via AI Sound Pro worden opgeschaald naar een virtueel 9.1.2-geluidsveld, terwijl de Clear Voice Pro-instelling van LG bepaalde frequenties versterkt en andere maskeert.

Mijn advies is om AI Sound Pro niet voor films te gebruiken, omdat het voor een nogal broze luisterervaring zorgt. Wanneer Spider-Man het uitvecht met Electro en auto’s rondgooit als frisbees, lijkt de soundstage op een gekletter van pannen, waarbij alle bas is weggenomen. Veel beter luisteren in de standaard bioscoopmodus, die opmerkelijk goed klinkt, aangezien er geen opvallende soundbar in gebruik is.

Uiteraard kun je audio (inclusief Dolby Atmos) bitstreamen naar een bioscoopsysteem of soundbar, en als je een compatibele LG-soundbar hebt, kun je ook profiteren van LG’s WOW Orchestra-systeem, dat de eigen 4.2 driverarray van de set integreert met die van de aangesloten ‘bar, en gebruikt de a9 AI-processor van de tv om de audio tussen alle beschikbare luidsprekers in evenwicht te brengen.

Ongebruikelijk ondersteunt de OLED65G3 ook het decoderen van DTS, DTS:X en IMAX Enhanced audio, en zal het bitstreamen naar een externe audio-oplossing, wat goed is voor al die DTS-gecodeerde Blu-ray-schijven die je misschien bezit.

Prachtige MLA
De OLED65G3 van LG is een formidabel scherm, en op basis hiervan is de verbetering die teweeg wordt gebracht door de nieuwe MLA-paneeltechnologie (die later dit jaar op OLED-modellen van rivaliserende merken zal verschijnen) aanzienlijk. Er zijn praktische overwegingen als je er een op de shortlist zet, want je zult extra moeten uitgeven aan een centrale voetstuk als je niet aan de muur monteert, en operationeel is het ook een beetje ingewikkeld, maar de bouwkwaliteit is uitstekend en de beeldprestaties zijn magnifiek. Tien jaar na de eerste OLED-tv van LG kan gerust worden gesteld dat het merk het onder de knie heeft.


HCC-uitspraak: 5/5

LG OLED65G3

Prijs: £ 3.500

www.lg.com

Wij zeggen: LG’s G3 TV tilt OLED-prestaties naar nieuwe hoogten. Verbluffende HDR en een specificatie om thuisbioscoopfans en gamers te verrassen, maken het de premium prijs waard.


Specificaties

4K: Ja. 3.840 x 2.160 HDR: Ja. HDR10, HLG, Dolby Visie TUNER: Ja. Freeview HD; satelliet HD VERBINDINGEN: 4 x HDMI-ingangen; 3xUSB; Ethernet; optische digitale audio-uitgang 4K/120 AFSPELEN: Ja GELUID (BEWEERD): 4.2-kanaals, 60W HELDERHEID (BEWEERD): N.v.t. Contrast: N.v.t DIMENSIES: 1.441 (b) x 826 (h) x 24,3 (d) mm GEWICHT: 23,9 kg

FUNCTIES: Wifi; Bluetooth; Alpha 9 Gen6-verwerkingsengine; AI Super-opschaling; WebOS 23 met ThinQ AI; Compatibel met Google Assistent en Amazon Alexa; Filmmaker-modus; Dolby Visie IQ; Dolby Atmos; Speloptimalisatie; VRR; Nvidia G-Sync en AMD FreeSync; Automatische lage latentiemodus; eARC; HDMI 2.1 op alle ingangen; Freeview-spel; WiSA klaar; AI akoestische afstemming

Bluetooth-speaker.nl
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart